July 4th 2010 Quiz Answers

July 2, 2010 5:22:44 PM PDT
Here are the answers to the 6abc.com July 4th 2010 Quiz: 1. George Washington was the first President under the Constitution, but who was appointed the first President under the Articles of Confederation in 1781?
Answer: John Hanson
"When we think of the President of the United States, many people do not realize that we are actually referring to presidents elected under the U.S. Constitution. Everybody knows that the first president in that sense was George Washington. But in fact the Articles of Confederation, the predecessor to the Constitution, also called for a president? albeit one with greatly diminished powers." - attributed to ConstitutionFacts.com

2. In 1846, the Liberty Bell received its famous zigzag crack while being rung to celebrate whose birthday?
Answer: George Washington
The most famous crack in history, the zig-zag fracture occurs while the Liberty Bell is being rung for Washington's birthday. The Philadelphia Public Ledger takes up the story in its February 26, 1846 publication: "The old Independence Bell rang its last clear note on Monday last in honor of the birthday of Washington and now hangs in the great city steeple irreparably cracked and dumb. It had been cracked before but was set in order of that day by having the edges of the fracture filed so as not to vibrate against each other ... It gave out clear notes and loud, and appeared to be in excellent condition until noon, when it received a sort of compound fracture in a zig-zag direction through one of its sides which put it completely out of tune and left it a mere wreck of what it was." - attributed to USHistory.org

3. Along with George H.W. Bush and George W. Bush, what other father-son duo both became President of the United States?
Answer: #2 John Adams, #6 John Quincy Adams
John Adams was the father of John Quincy Adams.
Theodore Roosevelt was Franklin D. Roosevelt's fifth cousin.
William Henry Harrison was the grandfather of Benjamin Harrison
Andrew Jackson and Andrew Johnson were not related.
For more, visit U.S. Presidents.

4. Out of these states, which was was last to join the Union and receive statehood?
Answer: Arizona
North Dakota -Nov. 2, 1889 - 39th or 40th Admitted on same day as South Dakota
Utah - Jan. 4, 1896 - 45th
New Mexico - Jan. 6, 1912 - 47th
Arizona - Feb. 14, 1912 - 48th state
For more, visit 50states.com

5. Which of the following is not the first letter of any state's name?
Answer: B
Don't believe us? Check here: http://www.50states.com/

6. How many stars and stripes were on the American Flag when Francis Scott Key wrote the Star Spangled Banner in 1814?
Answer: 15 stars, 15 stripes
"The 15-star, 15-stripe flag was authorized by the Flag Act of January 13, 1794, adding 2 stripes and 2 Stars. The regulation went into effect on May 1, 1795. This flag was the only U.S. Flag to have more than 13 stripes. It was immortalized by Francis Scott Key during the bombardment of Fort McHenry, Sept 13, 1814." - attributed to USFlag.org

7. Who was the only President born in Pennsylvania?
Answer: James Buchanan
James Buchanan was also the only President who never married. For more, click here.

8. Which state adopted apple as its official state pie in 1999?
Answer: Vermont
No. 15 of the Acts of 1999, effective May 10, 1999, designated the apple pie as the official State Pie and the apple as the official State Fruit. - attributed to Vermont Department of Libraries

9. In an historic moment in America's pastime, on July 4, 1939, what New York Yankees player proclaimed, "I consider myself the luckiest man on the face of the earth."
Answer: Lou Gehrig
On July 4, 1939, the New York Yankees retired the uniform No. 4 of future Hall of Famer Lou Gehrig in memorable and emotional ceremonies at Yankee Stadium. - attributed to MLB.com

10. How many years did it take to carve Mt. Rushmore in South Dakota?
Answer: 14 years
"Between 1927 and 1941, Gutzon Borglum and 400 workers sculpted the 60-foot busts of Presidents George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt, and Abraham Lincoln to represent the first 150 years of American history. " - attributed to MountRushmoreInfo.com

11. In Chicago Tribune's erroneous 1948 headline "Dewey defeats Truman," Dewey referred to Thomas Dewey, the governor of which state?
Answer: New York
Check out the Chicago Tribune's recent article on the most infamous headline in newspaper history.

12. Prior to Abraham Lincoln's 2-minute Gettysburg Address in 1863, famed orator Edward Everett spoke. How long was Everett's speech?
Answer: 2 hours
On November 20, Everett wrote to Lincoln: "Permit me also to express my great admiration of the thoughts expressed by you, with such eloquent simplicity & appropriateness, at the consecration of the Cemetery. I should be glad, if I could flatter myself that I came as near to the central idea of the occasion, in two hours, as you did in two minutes." - attributed to Library of Congress

13. What country is considered the birthplace of fireworks?
Answer: China
The birthplace of fireworks is generally recognized as China, with the first explosive mixture found being black powder, during the Sung dynasty ( 960-1279 ). - attributed to ThinkQuest

14. Abraham Lincoln was the tallest President, who was the shortest?
Answer: James Madison
At 5 feet, 4 inches and less than 100 pounds, he was the shortest president. - attributed to Internet Public Library

15. While Wawa is Welcoming America in Philadelphia, what business brings the 4th of July fireworks annually to New York City?
Answer: Macy's
"On Sunday, July 4th at approximately 9:20 p.m., the 34th annual showstopping display will create a rumble to remember featuring more than 40,000 shells in a 26-minute jaw-dropping spectacle." - attributed to Macys.com


Load Comments